Högaborg

Högaborgs Naturreservat är mest känt som ett grodparadis. Själv såg jag inte en enda men det kan bero på att det satt en tre-åring på ryggen som distraherade mig och samtidigt gav alla grodor fick en rejäl förvarning. Däremot lockade det till sig de kor som gick och betade i området.

Förutom lökgroda finns även lövgroda, strandpadda, grönfläckig padda, stor och liten vattensalamander, samt vanlig groda och vanlig padda i reservatet. I omgivningen lever långbensgroda och klockgroda. Utöver groddjuren förekommer också backsvala.

Enligt grodexperter kan detta vara Sveriges bästa plats för grodor, därmed också för grodälskare. Själva reservatet är inte någon större i upplevelse i övrigt. Jag skulle bli glad om någon som läser detta och vet mer kan tipsa om vilka månader och tider som är bäst för en amatör som vill se lite grodor. Vad jag förstått är det på vårkvällarna när de leker som det är som bäst. Men det kanske kan finnas fler tillfällen.

Det är enkelt att hitta hit om man kör vägen mellan Ullstorp och Kverrestad. 2 km efter Ullstorp svänger man vänster på en väg som heter Högaborgsvägen.

Vill du hitta det på kartan? Klicka här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *