Kläder

En bra regel är att hellre klä sig lite bättre än man tror tillfället kräver. Precis som det är obekvämt att komma för enkelt klädd till en fest så är det obekvämt att vara för enkelt klädd i naturen – fast på ett rent fysiskt sätt. Eftersom man klär sig lager på lager så är det ju enkelt att anpassa sig om man kommer ut och märker att det är läge att plocka av sig något. Det finns enligt mig inget större behov av alltför påkostade kläder om man går ut på halvdagsturer när det är fint väder. Samtidigt har jag inga goda erfarenheter av de billigaste plaggen. Men att köpa kläder som är gjorda för att bäras i skog och mark är en bra investering.

Mössa

Att hålla huvudet kallt kanske är bra om i en nödsituation. Men det har ingenting med huvudbonadens vara eller inte vara att göra. Mer än 50 procent av en värme försvinner via huvudet. Mössa, halsduk och kapuschong är avgörande för hur snabbt man kyls ned. Det kan tyckas lite överdrivet, många går omkring utan mössa. Men varför göra livet obekvämare än det behöver vara.

Jacka

En bra jacka reducerar behovet av regnkläder eftersom de oftast klara lika mycket väta som många regnjackor. Har en Didrikson vindjacka som har fyra-fem år på nacken. Den har fungerat perfekt i alla temperaturer och väder. Nu är det dock dags att bättra på impregneringen. Det allra bästa med den jackan är att den har många, många små fickor. I princip alla bra jackor har huva, något som är oumbärligt en dag då det är snålblåst.

Byxor

För några år sedan köpte jag ett par outdoors-byxor av märket PinewoodFiske- och Sportboden. Fördelarna är att de är vindtäta, tål ganska mycket regn, är slitstarka och ger bra rörlighet. När jag väljer byxor tittar jag mycket på rörlighet, fickor och material (genomsläpplighet, vikt, slitstyrka). För mig är kortbyxor inget alternativ i skog och mark -eftersom långbyxorna skyddar bättre mot fästingar.

Kängor

Vid ett tillfälle köpte jag ett par outdoor-skor som var luftiga och sköna att att ha på sommaren. Men eftersom de var låga så saknade jag stödet för anklarna. Det är ofta man är ute och går i ojämn, stenig eller blöt terräng och då var de skorna ingen höjdare. Jag har två par kängor jag alternerar mellan. Ett par ankelhöga Salomon-kängor som jag använder på sommaren och i torrt väder, ett par högre vandringskängor som jag haft i evigheter. Smörjer man bara in dem då och då så klarar de rejält blöta marker utan att man blir våt om fötterna. För riktigt blöta förhållanden har jag ett par lika gamla Tretorn Sarek vandringsstövlar som också har drygt 20 år på nacken. Bra fotdon lönar sig i längden.

Tröja

Jag har inte någon specialinköpt friluftströja. På sommaren använder jag gamla cykeltröjor som jag har haft liggande. De är lätta, de andas och torkar snabbt. Det är samma material som man hittar i de flesta funktionströjor. På vår och höst har jag en helt vanlig tröja. Eftersom jag gillar att ha tillgång till alla fickorna i jackan så har jag inte sett något behov av att investera i en Windstopper-tröja, vilket annars verkar vara ett kanonplagg. Annars funkar ju en klassisk lagom tjock ylletröja bra både på vår och höst. På bilden ser du en tröja från Pinewood.

Underställ

Underställ är ett kapitel för sig. Bomull, ull, merinoull, thermo m.m. Det enda som jag är säker på är att det åker på så fort temperaturen kryper ner runt fem plus strecket. Personligen har jag ett ganska normalprisat funktions underställ som transporterar bort fukt och håller mig torr.

Hur man klär sig är såklart upp till var och en. Ibland ser man folk i kort kort som trallar omkring i gräset och tigger om fästingbett. Man ser fint folk i lågskor som promenerar bland hala stenar. Det handlar inte bara om att förebygga olyckor (om man nu kan kalla dumheter för olyckor) utan om att skapa förutsättningar för trevliga upplevelser.

Tillbaka till I Packningen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.