Listarumsåsen

I jakten på nya upptäckter åkte jag till Listarumsåsens Naturreservat i närheten av Smedstorp. Åsarna bildades när inlandsisen drog sig tillbaka. Tro det eller ej så var landskapet öppet så sent som på 1800-talet. Det kan man knappt tro då man promenerar genom vad som känns som en medeltida skog i det Östra reservatet. Känslan när man promenerar genom skogarna utgör en härlig kontrast till det kultiverade landskapet som omger åsarna.

Det är på våren som Listarums naturreservat är som vackrast. Marken är täckt av en rik vårflora med blåsippa, vårlök, nunneört och den speciella fläcklungörten. Här häckar lövskogens typiska sångare som svarthätta och grönsångare tillsammans med talgoxe, blåmes och nötväcka.

55.567718,14.089537
Det finns markerade vandringsstigar som förbinder det Östra och Västra reservatet. Jag rekommenderar dock att man utgår från den västra parkeringen. Där finns det två stigar en gul lite kortare och en röd som går till det Östra reservatet. Till sin karaktär utgörs det västra reservatet mer av barrskog och tallar medan det Östra består av mycket lövträd. Stigarna följer oftast åsens höjdrygg.

När jag var här fanns det otroligt mycket mygg, det beror säkert på den ganska blöta och varma sommaren. Vandringen från den västra till den östra parkeringen tur och retur tog ca två timmar. Efter promenaden passar ett besök på närbelägna Ingelstad Kalkon utmärkt. Där kan man antingen kan äta på plats eller köpa med något gott hem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *