Svarte – Kärleksstigen

Jag fick ett tips från en kille som heter Christofer. Eftersom en av drivkrafterna bakom denna sidan är att jag vill upptäcka nya platser tog jag tillfället i akt så fort jag fick möjlighet. Det var ett mycket bra tips på en varierad och vacker promenad.

Turen går i korthet från idrottsplatsen i Svarte till Charlottenlund, därefter ner till havet och åter till Svarte. Det tog 1 timme och 30 minuter och sträckan blev 5,5 km när jag var tillbaka vid bilen.

Jag utgick från idrottsplats i Norra Svarte. Jag gick tog sikte på Charlottenlund. Dit kommer man genom att följa vägen ut ur Svarte. Vägen kantades av en vacker allé och i träden sjöng fåglarna in vårens ankomst. Efter ca 1 km kommer man fram till Charlottenlund. Precis innan slottet går det en liten väg in till vänster. Där svängde jag av. I skuggan under ett buskage låg det kvar en sista snöhög. Vägen gick runt en backe och efter ca 200 meter delade del den sig. Jag valde vägen till vänster. Även den högra hade fungerat. Kärleksstigen börjar vid slottet och går ner till havet. Större delen av sträckan följer den en liten bäck där man enligt Christofer kan få se laxar om man kommer vid rätt tid på året.

Det kan nog vara lite klurigt att hitta rätt första gången – men i början så är kärleksstigen ganska bred och är omgärdad av en träd på båda sidorna så den är egentligen ganska enkel att se. Försök också att lyssna efter rinnande vatten.

Jag lyckades hitta bäcken och följde stigen hela vägen ner till havet. Detta var ett helt underbart parti. Jag kan bara tänka mig hur det ser ut med löv på träden.  I skogspartiet efter kustvägen höll de på att röja träd och på stranden vad det mest stenar som var för stora för att gå på men för små för att hoppa mellan. Jag föreslår att man svänger vänster vid kustvägen för att sedan ta av till vänster när dungen slutar efter ca 100 meter.

Åter i Svarte var det bara att försöka hitta en smidig väg tillbaka till bilen. Ett tips kan vara att gå till stationen – så slipper du navigera dig fram genom villakvarteren. Dessutom är det nog trevligare att gå längst havet än genom villaområden.

1 thought on “Svarte – Kärleksstigen

  1. Om än en gammal artikel så vill jag passa på att tacka för den. Hade helt missat denna lilla guldklimp i byn, som upptäcktes först via denna sidan efter att ha bott här i två år.
    Fortfarande aktuell om än det kommer ske en hel del ändringar i området inom de kommande åren.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *