Svarte – Svarteån

Jag tog en ny tur till Svarte. Denna gången var målet att försöka promenera upp längst Svarteån. Det var också ett tips från Christofer. Han fick det att låta enkelt – men det blev allt annat än enkelt.

Jag parkerade vid tågstationen. Därefter ska man gå längst vägen i riktning mot Ystad. Efter ca 150 meter svänger man ner så att man går under järnvägen vid en vacker stenbro med vacker inramning i form av riktiga skånska pilar. Därefter följer man den vägen. Vid vägskälet ska man hålla till höger.  Efter ett tag har man en sänka ner mot en å på vänstersida och slätten på högersida. Jag  följde vägen framtill bondgården där jag svängde vänster. Precis efter gården finns ett med skånska mått mätt spektakulärt vattenfall. Efter vattenfallet klättrade jag in i hagen och gick längst med ån. Därefter får man navigera så gott man kan för att hitta bron som leder över till andra sidan ån. På den västra sidan finns ingen möjlighet att ta sig fram utan man måste hitta bron och ta sig över den. Det var lite knökigt men värt det.

När man kommer över till andra sidan måste man fatta ett beslut. För den som är vig och modig kan man följa stigen längst åkanten. Annars bör man ta sikte på den stege som man ser på backkrönet när man står på bron. Sen kan man följa sina egna fotspår tillbaka till startpunkten.

Om man väljer den svåra vägen så väntar en ganska svårforcerad stig men ganska mycket snår och riviga buskar. Dessutom är det inte helt självklart hur och var man ska ta sig över staketet. Så småningom bör du komma fram till en liten gård där börjar en liten väg som går upp till vägskälet där man tidigare valde att gå till höger.

På det hela taget var det en vacker tur. Inte minst dalen vid vattenfallet och att promenera omkring på dalbotten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *