Fallna giganter

I samband med en tur till Hedeskoga avfallsanläggning passade jag på att besöka Bjersjöholms Ädellövskog. En naturreservat på knapp 10 hektar som anses vara bland de 10:e viktigaste för att skydda hotade arter i Skåne. Det var inte lätt att hitta dit. Skyltningen är minst sagt bristfällig. Det resulterade i att jag först stannade ner vid Bjersjöholms slott. Inte förrän jag stötte på en man med kikare och lokalkännedom lyckades jag navigera rätt.

Man ska svänga av mot grustaget bakom Bjersjöholm. Mellan Avfallsanläggningen och grustaget finns det en liten sjö. Här kan man svänga ner och lyckas man ta sig så långt är det relativt enkelt att hitta reservatet.

Området var minst sagt igenväxt. Det kommer dock att röjas upp under vårkanten om man ska tro Ystad Allehandas uppgifter. Mycket välbehövligt. Även stängslet kommer att rustas upp – till förtret för den hjort som jag såg.

Det mest bestående intrycket är här framgick det verkligen att den enes död är den andres bröd. Fallna träd låg överallt och naturens kretslopp var verkligen tydligt. Djur finns det gott om. Jag såg en uggla, hörde en hackspett och dessutom fanns det en fin hjort som smög omkring. Hade det inte varit för den väldigt ljudliga undervegetationen som man hela tiden fick trampa på hade jag säkert sett betydligt mer. Enligt Länsstyrelsen ska det finnas 76 rödlistade arter i området.

Jag såg däremot årets första myror och lite andra insekter som vaknat till liv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *