Utrustning

Att vistas i naturen kan alltid bjuda på något oväntat. Att vara rätt utrustad är viktigt. Det handlar om att kunna hantera de situationer som kan uppstå – och om att få ut så mycket som möjligt av sin tur.

Ryggsäck

Även om man bara ska ut på en kortare tur och ta med lite fika tycker jag att en ryggsäck är att föredra. Man har båda händerna fria och kroppen blir jämnt belastad. Även en tom ryggsäck har ju en funktion, eftersom man kan lägga kläder i den om man blir för varm. Det finns dessutom några saker som jag alltid tycker att man ska packa med sig. Jag har en ganska enkel ryggsäck på maximalt 30 liter. Det som är viktigt för mig är att det finns avbärarbälte, att det går att spänna ihop om man inte har så mycket i den och att det finns flera fack och det får gärna fixa axelbälte också så att den inte glider ner på axlarna.

Diverse utrustning

Här kommer lite saker som jag alltid tycker att man ska ha med sig i ryggsäcken; Första förband, kniv, kåsa att dricka ur , snöre, sittunderlag och inte minst en fylld vattenflaska.

Navigation

Nu för tiden har de flesta en gps i sin telefon, vilket är perfekt för att bestämma sin position. Jag använder mig uteslutande av GPS. Men är man i ett område ofta är det en god investering att köpa en terrängkarta (det som för hette grön karta). Men du kan även förberedda din tur hemma med detaljerade kartor som Länsstyrelserna tillhandahåller. Där kan du ju dessutom göra utskrifter och ta med dig ut.

Den gamla hederliga kompassen har väl snart gjort sitt, i alla fall om man ser till så att man har köpt en nödladdare till sin mobiltelefon. Batteritiden i dagens smarta telefoner är inte vad man kunde önskat. En nödladdare kostar runt en hundring och är det smartaste du kan köpa till din telefon.

Bärstol

Om man har barn med sig är en bärstol oumbärlig. Barnet kan åka antingen hela eller delar av turen. Små barn kan dessutom ta sig en tupplur. Jag vågar verkligen inte rekommendera något märke eller modell, eftersom det finns en uppsjö av lösningar. Jag har en Haglöfs som är en gammal klassiker(se bilden), men på nätet har jag läst att den fått lite blandad kritik. Personligen tycker jag att det funkat perfekt och finns att köpa för en billig peng på blocket. En annan bärsele som många verkar trivas med är ergo bärselar. För de allra minsta finns ju dessutom Baby-Björn som alternativ men undvik de modellerna som saknar avlastingsremmar för ryggen.

Vandringsstavar

Även om stavgång har blivit populärt för motionen så finns det praktiska skäl att ta med sig ett par stavar i packningen. Gärna teleskop-varianten så att det är enkelt att stoppa ner de i en väska eller ryggsäck. Det bästa för att träna balansen och för att kroppen ska röra sig naturligt är att gå utan stavar. Men ibland dyker man på besvärliga partier eller så tryter kraften. Då är det kanon att kunna plocka fram stavarna för att ta sig fram lite säkrare och enklare. Om olyckan är framme och man stukar en fot så är man extra tacksam för att kunna ta fram dem ur packningen. Från 400 kr och uppåt är ett rimligt pris. Jag hittade ett bra sortiment på stavgångsbutiken.se.

Kikare

En kikare är ett bra redskap för den som gillar att utforska och sätta namn på saker. Det än inte bara för fåglar, utan även för att titta på vilt eller utforska landskapet. Det finns en uppsjö med varianter på marknaden. Den enklaste är monokikaren som man kan bära med sig i fickan. Sedan finns det kikare i alla storlekar, modeller och kvaliteter. Det du ska titta på är förstoring, förmåga att stå emot fukt, vikt och storlek. Mer om att välja kikare hittar du här. För den som utvecklar ett intresse för fågelskådning så är en tubkikare ett måste. Många fågellokaler ger inte mycket utbyte utan en sådan. Här finns det ganska billiga varianter för den som vill prova på eller bara använder den ett par gånger om året.

Kamera

En möjligheten att fotografera något som de flesta vill ha när de är ute i naturen, vissa tar en bild då och då och andra knäpper av ett par hundra bilder på en halvdag. De flesta mobiler tar ju hyfsade bilder som fungerar i de flesta sammanhang. Men skillnaden mot en riktig kamera är ändå stor. Det är inte bara antalet pixlar som spelar roll, sensorer och optik skiljer sig också åt.

Jag har klättrar längst denna inte helt ovanliga stege; mobilkamera, kompaktkamera, superzoom slutligen systemkamera. Det smidigaste har nog varit superzoom kameran som klarade brännvidder motsvarande 27,6mm-404mm, utan att man var tvungen att släppa runt på massa objektiv. Är man på jakt efter en superzoom så är det jätteviktigt att titta närmare på optiken så att det inte blir för mycket distorsion (exempelvis böjd horisont i vid vinkelläge). Jag hade en budget variant och var ganska beroende av att retuschera bilderna.

Jag har köpt mina systemkameror, och objektiv begagnat på Blocket eller Tradera. Man kan göra riktigt bra affärer om man kan tänka sig en kamera av en modell som har några år på nacken. Jag har en Sigma sd14 och en Sony a200. Möjligheterna att utvecklas med en systemkamera är oändliga. För den som blir eller är fotointresserad rekommenderar jag medlemskap på Fotosidan och/eller Flickr. Båda är bra sidor där man kan dela med sig av sina bilder och inspireras av andra.

I Bilen

Handduk, torra strumpor och reservskor. Att kunna byta ut ett par blöta eller svettiga strumpor innan man åker hem är underskattat.

 

Tillbaka till I Packningen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.