Simris strandäng

Strax söder om Simrishamn hittar man naturreservatet Simris strandäng. Det ligger precis upptill vägen och i närheten finns det dessutom en större hällristning att beskåda. Den som stannar till kommer inte att bli besviken.

På de kala hällarna i strandlinjen finns väl utformade stora böljeslagsmärken, avtryck av vågrörelser från den tid berget fortfarande var sand för mer än 500 miljoner år sedan. Ovanpå berggrunden,  som består av hård sandsten, avsattes under den senaste istiden en relativt kalkrik morän. Denna har sedan formats av havet till strandvallar parallellt med havsstranden.

På grund av nivåskillnaderna, stråken av genomsilande vatten och närheten till havet är vegetationen varierad med sandstrand, strandängar, torrängar, kalkfuktängar och kalkkärr.

Det är vackert och en mycket representativ kustremsa för området mellan Simrishamn och Skillinge. Området är dessutom relativt stort. Eftersom det är lättöverskådligt och relativt glest beväxt är det perfekt för att släppa loss de lite större barnen på egna äventyr och de mindre kan få ganska mycket frihet de med.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *