Lövestads Åsar

Ett bra tag har jag varit sugen på att åka upp mot Lövestad hållet. Här finns tre intressanta platser som jag har velat besök. Här kommer det första inlägget från den utflykten. Det är en oväntad höjdare – Lövestads åsar. Området fick naturreservat status så sent som 2011 men har under långt tid varit en populär plats att åka till.

Lövestads åsar vid Hårsaboa är ett säreget åskomplex, som saknar motsvarighet i länet och alltså är av stort geo-vetenskapligt värde. Det består av flera åsryggar med mellanliggande gropar. Den östra delens åsparti är det mest markerade. Det är skogklätt med bl.a. värdefulla bokbestånd av gulplistertyp. Den västra delen utgörs främst av öppen betesmark. Sankte Pers nycklar, jungfrulin och backsippa ingår i floran.

Tajmingen var i det närmaste perfekt försommar, marken täckt av blommor härligt grönt. Jag hade lite problem med att hitta hit eftersom de höll på med beläggningsarbete och hade stängt av en väg. Jag fick parkera norr om området i anknytning till Skåneleden, men det gick bra det också.

Lövestads Åsar är enligt undertecknad ett av de finaste områdena i regionen. Säreget, vackert och lättillgängligt. Om man utgår från skåneleden som skär rakt genom området kan man sedan steg för steg ta ut svängarna och testa även de omarkerade stigarna. Området är dessutom kanon för mountainbiking, nu hade jag dock ingen cykel med mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.