Vårhallarna

Jag jobbade i Simrishamn för några år sedan och då brukade jag åka till vårhallarna för att gå ut med hunden de dagar hon följde med till jobb. Konstigt nog har jag helt missat själva vårhallarna eftersom jag gick på stranden och norrut.

Men man ska gå söderut mot Tobisviken. Vårhallarna är helt enkelt berggrunden som spolats ren av vågorna och det har därmed skapats ett bra utflyktsmål – allting har ett syfte.

De renspolade hallarna norr om Simrishamn och Tobisviken har en unik konsistens och mikrofauna. Vid Vårhallarna skjuter skivorna av ljus sandsten ut i horisontella lager och ser ut precis som man tänkt sig att de en gång legat på havsbottnen och av tid och tryck sakta blivit till sten. Flakens yta är knottrig och inbjuder till halkfritt strövande samtidigt som man letar efter spännande fossil och andra märken från det länge sedan förgångna.

Bilderna blev ganska bra, stenformationer har en tendens att vara ganska fotogeniska. Vill man sträcka på benen kan man göra det. Norrut har man ett fint sandfält och en strandremsa. För den som dyker är det också också möjlighet att ta en titt under vattenytan. Är det säsong kan man ju slå sig till ro på stranden eller doppa sig i havet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.